Whatsapp

06-45162311

E-mail

info@lokkielooks-haarextensions.nl

Openingstijden op afspraak:

Di-za: 10:00 - 17:00u

De Wetenschap Achter Haargroei

De lengte van je haar wordt bepaald door de activiteit van je haarzakjes, die zich over het gehele lichaam bevinden. Elk haarzakje doorloopt drie fasen: de groeifase, de overgangsfase en de rustfase.

Groeifase en Haarlengte

Hoe langer een haarzakje in de groeifase blijft, hoe langer het haar kan worden. Dit betekent niet dat hoofdhaar sneller groeit dan lichaamshaar, maar dat het simpelweg een langere groeifase kent.

De overgangsfase duurt enkele weken, waarin de haarproductie stopt. Vervolgens komt het haar in de rustfase, waarna het uitvalt. Dit is een volledig normaal proces.

Het Mysterie van Haargroei

Hoewel de verschillende fasen van haargroei bekend zijn, blijft de overgang van de ene naar de andere fase grotendeels onbegrepen. Bijvoorbeeld, wenkbrauwharen stoppen op een bepaald moment met groeien, maar hoe dat precies wordt gereguleerd, is nog onduidelijk.

In de embryonale fase wordt het haarpatroon vastgelegd, wat bepaalt waar en hoe haar groeit. Soms komt het voor dat een enkele haar langer groeit dan normaal, wat waarschijnlijk te maken heeft met genetische variaties. Onderzoek naar haargroei is complex, omdat haren buiten het lichaam niet meer actief zijn, wat het bestuderen van deze processen bemoeilijkt.

Genetische Factoren en Haargroei

Niet iedereen kan extreem lang haar krijgen. De maximale lengte wordt beïnvloed door genetische en hormonale factoren. Bovendien kunnen ziekte, een verzwakt immuunsysteem of veroudering de werking van haarzakjes veranderen.

Na de COVID-19-pandemie meldden veel mensen tijdelijk haarverlies. Infecties kunnen ervoor zorgen dat haren voortijdig in de rustfase belanden en uitvallen. Als dit met een groot aantal haren tegelijk gebeurt, wordt haarverlies merkbaar.

Stamcellen en Haartransplantatie

Haarzakjes bevatten stamcellen die de huid regenereren en haargroei mogelijk maken. Dit is de reden waarom haartransplantaties effectief zijn: ze verplaatsen stamcellen naar een andere locatie, waar ze nieuwe haargroei stimuleren.

De Invloed van Hormonen

Hormonen spelen een cruciale rol in haargroei, met name testosteron en de afgeleide stof dihydrotestosteron (DHT). Een overmaat aan DHT kan bij mannen leiden tot haaruitval en kaalheid. Ook de schildklier beïnvloedt haargroei: mensen met schildklierproblemen hebben vaak een kortere groeifase, waardoor hun haar sneller uitvalt. Wanneer de schildklierfunctie wordt verbeterd, wordt het haar vaak weer voller.

Bescherm je Haarzakjes

Voor het behoud van een gezonde haardos is het belangrijk om je haar niet te strak vast te binden. Het voortdurend straktrekken van het haar kan haarzakjes beschadigen of zelfs permanent vernietigen, wat leidt tot dunner wordend haar of kale plekken. Dit komt vooral voor bij mensen met krullend of kroeshaar die regelmatig hun haar steil maken of strak vastbinden. Eenmaal beschadigd, kan een haarzakje niet herstellen, en de enige oplossing voor blijvende kale plekken is een haartransplantatie.

Ben je niet gezegend met een volle bos of lang wordend haar, is haar extensions een goede oplossing om toch met glamoureuze lokken te wapperen .😊

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *